Vi möter Lars Hjelm, infrastrukturtekniker. Lars är både först anställd och den förste att gå i pension, på Nordic Medtest.

När började du jobba på Nordic Medtest? 

-”Jag började jobba den 20 maj 2013. Vi startade på Sätterstrand, Hammarö, som ett projekt inom Landstinget i Värmland. Det började med Göran Karlström i spetsen från LiV och Torbjörn Wiger, som nu är infrastrukturansvarig hos oss, men då jobbade för Compare. Sen anställdes samtidigt ytterligare tre personer i projektet. Men jag började först, det är viktigt,” säger Lars och skrattar.

Har du haft samma roll hela tiden? 

-”Ja, det har inte varit någon större skillnad. Det vore i så fall att jag i början gjorde lite testinsatser då och då”, säger Lars och fortsätter ” I och med att vi blev fler, så var det fler som kunde jobba med test och jag mer med IT.”

Vad har du fått uppleva under dina år här? 

-”Att få vara med från starten. Det har varit väldigt kul och intressant att ha varit med hela resan från att vara tre, fyra stycken till att bli ett fyrtiotal personer. ”

Lars berättar att det som varit mest spännande under åren är de tillfällen man bytt lokaler eller enbart flyttat utrustningen: ”Höjdpunkten var när vi flyttade hela serverparken. Att få dokumentera ordentligt hur varje sladd satt, för att sen montera ihop det likadant. Det var spännande att koppla upp sig och se att allt fungerade ordentligt igen.”

Vad är det bästa med att jobba med infrastruktur? 

-”Att jag får hålla ordning och reda, samt att få vara med och utveckla och förbättra”, säger Lars och ler. ”Det är väldigt kul och intressant att hitta nya system och program för att underlätta och förbättra. Mycket har hänt på IT-avdelningen, sen vi började som ett projekt. När man väl börjar tänka efter vad man faktiskt har gjort”, säger Lars med eftertanke.

”Sen är det här det den bästa arbetsplatsen jag har varit på och det bästa jobb jag har haft under hela min arbetstid. Väldigt bra stämning och trevligt folk.”

Lars berättar att det också finns en nackdel med att arbeta med IT. Att man inte skapar något konkret och beständigt. ”Det kommer alltid ny teknik och uppdateringar som ersätter det man har gjort.”

Det är lite skillnad mot ett jobb som Lars hade för snart fyrtio år sedan när han ritade en godsvagn åt SJ: ”När jag åker förbi bangården i Hallsberg så kan jag fortfarande se delar av konstruktionen jag skapade.”

Har du något mer spännande att berätta om ditt arbete? 

-”När jag blev uppsagd från Tieto satt jag på Sätterstrand. Några månader senare fick jag jobbet i projektet för dåvarande LiV och var tillbaka i samma byggnad, vid exakt samma skrivbord,” säger Lars leende och fortsätter ”När jag flyttade från Stockholm till Värmland 1990 fick jag jobb på Lantmäteriet, i den här byggnaden där vi sitter i idag. Så jag slutar där jag började, kan man säga. Cirkeln är sluten”.

Hur känns det att bli pensionär och vad ser du fram emot nu? 

-”Det känns bara bra och det är en intressant upplevelse som man aldrig har varit med om tidigare: Att inte ha sina dagar planerade och kunna ta sig för vad man vill”, säger Lars nöjt.

Lars berättar att de har köpt ett större fritidshus som han ser fram emot att rusta upp, när han går i pension i juni. Han skrattar när jag påpekar att jobbet han kommer att göra på huset är något man kan ta på och kommer att finnas kvar.

Vi på Nordic Medtest tackar Lars för tiden vi har fått tillsammans och önskar honom lycka till i framtiden.