Marielle Sellin läser sin sista termin på programmet webbutvecklare på Karlstads Universitet. Hon gör sin praktik på Nordic Medtest.

På programmet webbutvecklare får de främst lära sig olika språk inom programmering, både front-end och back-end. Kravhantering och användartester är en stor del av utbildningen och det var så Marielle kom fram till att hon gärna vill jobba med test. Under andra året på utbildningen kom hon i kontakt med Nordic Medtest.

-Vår lärare tog med oss hit på en föreläsning där de berättade om företaget och vikten av testning. Då hade jag redan intresset för testning och fick se fler möjligheter med att jobba med det.
Efter föreläsningen följde hon Nordic Medtest på sociala medier och såg där att företaget bjöd in allmänheten till en frukostföreläsning som hon gick på.

-Det verkade uppskattat att det kom studenter och jag fick bra kontakt med ledningen. Efter det bad jag om att få praktik.

 

Arbetet under praktiken

Under praktiktiden har Marielle främst jobbat med utforskande tester och testautomatisering. Utforskande test innebär att man letar efter unika fel som användare skulle kunna råka ut för. När man jobbar med automatisering av tester tar man fram kod som utgör testerna och kan köras automatiskt.

– Automatiseringstesterna var lite extra roliga att jobba med. Främst för att jag inte hört så mycket om det innan jag kom hit. De språk som används är likt Javascript som vi fått lära oss på utbildningen. Kan man Javascript är det ganska lätt att komma in i det, berättar Marielle.

– Jag fick även jobba i projektet Sebra som är en applikation, där läkare skriver in biverkningsrapporter för att skicka till läkemedelsverket. Man testar formulär för att se att det går att skicka in utan problem och att förhandsgranskningen ser ut som den ska.

 

Tiden på Nordic Medtest

– Det har varit jättekul att få vara här. Det har känts bra att komma hit och jag har känt mig nöjd när jag gått härifrån, för att jag har lärt mig något nytt varje dag. Sen är de som arbetar här väldigt omhändertagande och man kommer snabbt in i gruppen. Alla frågar varandra om hjälp och alla delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter, vilket underlättar när man har praktik. Det gör att man vågar fråga.

För att passa för jobbet som testare tycker Marielle att man behöver vara nyfiken, tycka om att rota i saker och vara kreativ.

-Man måste komma med kreativa lösningar för att hitta udda fel.

”Alla frågar varandra om hjälp och alla delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter, vilket underlättar när man har praktik. Det gör att man vågar fråga.”

Marielle Sellin

Marielle berättar att det på utbildningar läggs stort fokus på utveckling och att test är en relativt liten del. Vilket hon tycker är synd, då testare behövs.

– Test är en mycket viktig del för att få fungerande system och bra slutprodukter. Så mitt råd till andra IT-studenter är att inte glömma bort möjligheterna med test.

En bild på Marielle
Nyheter
2 september, 2021
Nordic Medtest fick i början av året ett utökat ansvar som test- och utvecklingscenter...
29 mars, 2021
Martin Jansson, testexpert på Nordic Medtest, är med i programkommittén för ett globalt digitalt...
10 februari, 2021
Ineras dotterbolag, Nordic Medtest, får utökat ansvar som Ineras test- och utvecklingscenter. Beslutet är...