Bröderna Luay och Madian Al Sabbagh gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är att ta fram en ny version av webbapplikationen Testpersonbokaren.

Madian och Luay läser Civilingenjör Datateknik på Karlstads universitet. De är på slutet av sitt tredje, av totalt fem års studier och examensarbetet är en del av C-uppsatsen.

Bröderna ska vidareutveckla webbapplikationen Testpersonbokaren. En tjänst för hälso-och sjukvården, där personal på Nordic Medtest kan boka testpersoner åt andra organisationer och tjänster, som exempelvis 1177. Luay och Madian ska bygga om Testpersonbokaren så att den får nya tekniker och ramverk.

-Den nya versionen ska ha fler funktioner, bättre utseende och bättre dokumentation för framtida vidareutveckling, berättar Madian. Han berättar vidare att det känns coolt att jobba med ett projekt som har så många användare.

 

Examensarbete på Nordic Medtest

Luay berättar att de hittade examensarbetet på universitetets hemsida för ex-jobb. De hade precis utvecklat en mobilapp i skolan, vilket de tyckte var roligt.

-De andra uppsatserna var mer teoretiska medan det här var praktiskt, därför valde vi det här, berättar Madian och ler.

C-uppsatsen är en kurs på sex månader och de skriver uppsatsen samtidigt som de utvecklar applikationen och läser två andra kurser. De berättar att programmeringsspråket och databashantering var helt nytt för dem och att de fick börja med att läsa på.

-En av kurserna som börjar nu är databasteknik. Så det vi har lärt oss här kommer att underlätta i studierna, säger Luay.

Madian och Luay bor ihop och jobbar med ex-jobbet hemifrån. De har avstämningar med handledarna, Anette Eriksson och Jonas Mattsson, varannan vecka. Däremellan kan de höras på Teams och är välkomna in på kontoret när de har frågor och funderingar.

 

Handledare berättar om arbetet

-Jag är imponerad av Madian och Luays arbete. De har tagit till sig väl av alla önskemål, satt sig in i behovet, lärt sig den befintliga lösningen snabbt och sedan moderniserat den. De har fått med det mesta av den tidigare funktionaliteten, löst de problem som fanns och har lagt på lite nya funktioner som önskades av användarna, berättar Jonas Mattsson, handledare och utvecklare, Nordic Medtest.

Jonas berättar vidare att de inte hade någon tidigare erfarenhet av JavaScript och än mindre av React-ramverket. Så där har de fått lära sig massa bra saker också.

-I början var jag lite tveksam för de hörde aldrig av sig för frågor, så jag trodde inte att de kommit i gång. Men jag blev lugn efter att de gjort ett par demonstrationer där de med råge överträffade mina ursprungliga förväntningar på arbetet. Jag ser fram emot at få installera och testa lösningen på vår miljö, säger Jonas.