Ebba Johansson gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är att designa ett grafiskt gränssnitt för CertCenter – en applikation för hantering av x509-certifikat. 

Ebba går sitt tredje år på webbutvecklingsprogrammet på Karlstad Universitet och till sommaren tar hon examen. I slutet av år tre ska studenterna göra ett examensarbete som hon valde att göra hos oss på Nordic Medtest.

Hon fick ett jobb inom IT-support i Portugal och blev därefter nyfiken av att lära sig mer om IT. Hon började koda lite på sin fritid, så hon bestämde sig för att söka in till universitetet.  

  • Jag är mycket nöjd med mitt val av utbildning. Jag valde IT eftersom det är ett så mångsidigt och brett område. Jag lockas av friheten att kunna resa och jobba i spännande projekt runt om i världen, därför känns valet att plugga IT perfekt för mig. Drömmen är att bygga en van och kunna resa ut i världen med den, sitta vid någon vacker plats och jobba, berättar Ebba. 

Ebba ville göra ett praktiskt examensjobb på ett IT företag i Karlstad och hittade till Nordic Medtest hemsida där hon inspirerades av Luay och Madians exjobb från 2023 – Examensarbete Testpersonbokaren

 

BESKRIVNING AV EXAMENSJOBBET 

I Nordic Medtests test- och utvecklingsarbete används ofta x509-certifikat för legitimering mellan tjänster. För att hålla ordning på de många certifikaten vi tar hand om, har vi tagit fram en plattform som vi kallar för CertCenter. I dagsläget så är gränssnittet endast ett REST API. För att det skall bli enklare att hantera, skapa nya och förnya certifikat så vill vi ta fram ett grafiskt användargränssnitt som i första hand personal på Nordic Medtest kan använda. 

Hur har du hanterat uppgiften?  

  • Först och främst följde jag en kravlista som utgjorde grunden för arbetet. Jag genomförde intervjuer med flera medarbetare på Nordic Medtest för att kompletera kravlistan. Efter intervjuerna skissade jag upp ett flertal pappersprototyper, vilka sedan diskuterades och justerades tillsammans med min handledare, Jonas Mattsson.
    Därefter tog jag fram ett antal wireframes för att kunna dema för arbetsgruppen, utifrån feedback har jag justerat designen ytterligare. Mitt mål är att få in viss funktionalitet utifrån kraven och att lägga fram förslag till vidareutveckling av produkten.  

Hur trivs du på Nordic Medtest så här långt? 

  • Jag trivs väldigt bra. Jag är på kontoret två dagar i veckan och får jättebra stöttning av min handledare, som alltid är villig att hjälpa till när jag behöver det. Det är kul att få göra något som kommer användas i verkligheten, säger Ebba.