Jonas jobbar som utvecklare i förvaltningen av Nationella tjänsteplattformen, NTJP. Han har bott i Karlstad och jobbat på Nordic Medtest de senaste nio åren.

Han är uppväxt i fiskesamhället Mollösund, på Orust och läste ekonomi på gymnasium i Uddevalla.

-Jag hade ströjobb på hemorten efter studenten men fick lappsjuka och ville flytta till en större stad, berättar Jonas och ler. Därför sökte jag utbildningar på andra, större orter.

Jonas valde att gå en KY-utbildning i nätverksinformationssystem, i Uppsala. Tyvärr sprack it-bubblan lagom tills han var klar med utbildningen. Därför valde han att studera vidare vid Uppsala universitet. Han läste först ett tekniskt basår och fortsatte sedan med datavetenskap. Hemlängtan fick honom att flytta till Göteborg, där han avslutade studierna vid Göteborgs universitet.

Väl klar med studierna blev Jonas kvar i Göteborg och jobbade som konsult inom utveckling, på olika företag inom telekom- och fordonsindustrin.

Så kom Jonas till Nordic medtest

I Göteborg fann Jonas kärleken i en värmländsk tjej och flyttade med henne till Karlstad, där Jonas började söka jobb. En av anledningarna till att Jonas valde Nordic Medtest var att vi jobbade med Linuxsystem. Något som annars var svårt att hitta bland jobben i Värmland.

Första åren jobbade han mest med testning, DevOps och testmiljöer. Nordic Medtest har utvecklats mycket sen Jonas började. Han berättar leende att han har anställningsnummer sju och att det är lite skillnad mot nu, när vi är cirka sjuttio personer, inklusive konsulter.

Tillbaka till utveckling

Jonas berättar att han var snabb på tåget när Nordic Medtest blev Ineras test- och utvecklingsbolag.

-Jag hade redan innan vi började med utveckling nästlat mig in i ett utvecklingsprojekt inom Nationella tjänsteplattformen, NTJP, berättar Jonas.

Idag jobbar Jonas med utveckling i NTJPs förvaltning. Utveckling i en förvaltning innebär att man jobbar med att implementera nya funktioner, migrera driftplattformar, anpassa till nya teknologier och rätta buggar. Det innebär också att man är teknisk support till andra vid integreringar. Exempelvis en region eller ett vårdinformationssystem.

-Det bästa med jobbet som utvecklare på NTJP är att det alltid pågår en förändring. Även om plattformen funnits länge behöver den alltid förbättras. Sen känns det bra att jobba med ett meningsfullt system. Det skulle märkas om den försvann.

Han berättar vidare att det är roligt att få uppfinna saker och vara uppdaterad på nya tekniker.
-Det är alltid en wow-känsla när det fungerar, säger Jonas och ler. Och att det är en kort väg från idé till att det rullar i verkligheten.

Handledare till studenter

Jonas handleder två studenter som gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Han var den som tog fram förslaget: att vidareutveckla webbapplikationen Testpersonbokaren. Sedan fick han fortsätta att handleda de antagna studenterna.

-Roligt att se dem gå ifrån att inte kunna uppgiften, till att lära sig den och sedan lösa den, berättar Jonas.

Läs mer om examensarbetet: Ny version av Testpersonbokaren

Fritid

Jonas bor i hus i centrala Karlstad tillsammans med sin sambo och deras två döttrar.

På fritiden blir det projekt kopplade till huset. Jonas passion är att åka skidor, helst skog och lössnö. Innan han fick barn åkte han ofta till Alperna. Något han ser fram emot att göra igen, nu när barnen börjar bli tillräckligt stora och bra på att åka skidor.

 

Porträtt av Jonas Mattsson. Jonas ser glad ut utanför Nordic Medtests kontor.
Nyheter
5 april, 2024
Ebba Johansson gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är att designa ett grafiskt...
19 april, 2023
Bröderna Luay och Madian Al Sabbagh gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är...
17 april, 2023
I januari 2023 tog Nordic Medtest över mjukvaruutvecklingen i Svenska informationstjänster för läkemedel (Sil),...