Pär Malmqvist arbetar som systemutvecklare i Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil. Han var med från start och byggde databasen för ca tjugo år sedan.  Pär blev anställd hos oss i samband med att vi tog över mjukvaruutvecklingen i Sil, från Inera, i januari 2023.

Pär utbildade sig till civilingenjör i elektroteknik på KTH och efter utbildningen fick han jobb som konsult inom programmering. Efter ett par år startade han egen konsultfirma tillsammans med några vänner. I sitt företag jobbade han med att utveckla testverktyg åt Stockholmsbörsen. Nuvarande OMX Stockholm.

-Det var en bra skola. Gjorde man fel så kunde man hamna i Dagens industri, säger Pär och ler.

Han insåg att testerna som användes inom finansbranschen även kunde användas inom läkemedelstjänster och tog med sig kunskapen till ett uppdrag hos Region Stockholm, dåvarande SLL. Då fanns det andra i Sverige som gjorde samma sak, men Pärs och Region Stockholms lösning blev så småningom nationell och det var så Sil kom till på Inera.

Pär hyrdes in till Inera de första tio åren. Han berättar stolt hur de lyckades etablera stora journalsystem, samt att alla läkemedelsrecept har gått via den databasen och läkemedelslistan. Pär har även jobbat med att ta in information till Sil från beslutstödet ePed, som blev högt prioriterat efter att ett barn avlidit på grund av fel medicindosering. ePed är en nationell tjänst för säker läkemedelshantering för barn. I projektet tog man fram en varningskälla som varnar vårdpersonal när de anger en för stor dos.

Under sin tid som konsult på Inera jobbade Pär även med Pascal, en tjänst för dosmedicinering. För ca åtta år sedan fick han frågan från Inera om att bli anställd, samt att jobba heltid i Sil. Som anställd har han även haft rollen som Tech Lead under en period.

Att jobba med Sil på Nordic Medtest

Sil jobbar för att använda moderna tekniker och det finns många tekniker att förhålla sig till. Både nya och äldre.

-Det gör att det finns mycket att utvecklas inom, även om man jobbat med programmering i 25 år, berättar Pär.

Enligt Pär är det både roligt och en utmaning att hela tiden hålla hög kvalitet i allt man gör och att ha koll på många olika områden samtidigt.

Att jobba med så viktig information driver mig. Det känns bra att få göra nytta. Samtidigt är det lite läskigt, då det är viktigt att det blir rätt.

Pär berättar att de som jobbar i Sil har bra sammanhållning och ses på Ineras kontor i Stockholm, en till två gånger i veckan. Däremellan fungerar det bra att jobba hemifrån. Han lyfter fram att det är enkelt att jobba på Nordic Medtest.

– Företaget har filosofin att inte krångla till saker och så gillar jag att jobba, berättar Pär och ler.

Fritidsintressen

Mycket av Pärs fritid går till att vara med barnen på deras fritidsintressen. Han är med dottern i stallet och hänger med på sonens hockeymatcher och träningar.

Hockeyn är ett stort intresse och han tittar gärna på matcher på TV, när det är säsong. När han har tid för egen träning styrketränar han gärna på gymmet.

Läs mer om Sil
Läs mer om ePed
Läs mer om Pascal
Läs mer om verksamhetsövergången

 

 

 

 

Porträtt av Pär Malmqist som ser glad ut utanför Nordic Medtests kontor.
Nyheter
5 april, 2024
Ebba Johansson gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är att designa ett grafiskt...
19 april, 2023
Bröderna Luay och Madian Al Sabbagh gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är...
17 april, 2023
I januari 2023 tog Nordic Medtest över mjukvaruutvecklingen i Svenska informationstjänster för läkemedel (Sil),...