Rikard är testexpert på Nordic Medtest och har jobbat som testare i tjugotvå år. Därtill har han gedigen kompetens inom e-hälsa och utbildning. Han är en efterfrågad föreläsare och arbetar med support både internt och externt.

Efter att ha studerat musikvetenskap och filosofi på universitetet hade Rikard en önskan om att bli programmerare. En kurs på Komvux och egenstudier ledde till en anställning som testare. Rikard såg det som en möjlig väg till drömyrket. Arbetet som testare var så pass spännande att han valde att fortsätta jobba som det och i sitt yrke har han haft stor användning av sina universitetsstudier.

-Logik är en betydande del av filosofi och på universitetet lär man sig att tänka kritiskt. Man behöver ha både logik och kritiskt tänkande som testare. Det är en fördel om vi testare har olika bakgrunder för då kan vi hitta nya perspektiv tillsammans.

Rikard arbetade fyra år som lärare i programvarutest på olika högskolor i Karlstad, Stockholm och Göteborg.

-Som lärare måste man hitta olika sätt att prata om testning för att alla ska förstå. Det har jag stor användning av i mitt jobb, då en viktig del av arbetet är att få andra att förstå vad man gör och varför.

 

Arbetet som testare

Rikards huvuduppdrag är att testa tjänster och webbapplikationer inom svensk e-hälsa och att ta fram kvalitetsrelaterad information. Arbetet ser olika ut beroende på när man kommer in i ett uppdrag. I vissa uppdrag är man med redan vid kravgranskning och arbetar nära utvecklarna. Ibland kommer man in senare, för att testa en färdig tjänst eller produkt.

”Det är en rolig kombination av datorer och människor, både utvecklare och användare. Som testare handlar jobbet oftare om att få människor att förstå varandra än att lösa datarelaterade problem.”

Rikard Edgren

Som testare ska man ta reda på vad som är viktigt att testa och bestämma hur det ska testas. Exempel på områden man tittar på är om tjänsten är lättnavigerad och har texter som är förståeliga, om den är tillräckligt robust, hur funktionaliteten är i olika webbläsare och på olika enheter, samt om den följer lagar och regler.

-Den största utmaningen som testare är tidsbegränsningen. Man hinner inte och ska inte testa allt, så en stor del av mitt jobb är att välja bort. Mina bästa testartips för att klara den utmaningen är att testa en del saker lite grann först för att se vilket område som behöver mer test, att testa flera saker samtidigt och att använda sig av tidigare erfarenheter av tjänsten eller applikationen.

Det bästa med jobbet, enligt Rikard, är att man alltid får göra något helt nytt, för ingen har utvecklat eller testat samma tjänst eller version tidigare. Samt att man måste använda sin kreativitet och erfarenhet för att hitta en unik lösning. Rikard uppskattar dynamiken i att både jobba med helheten och fördjupa sig i detaljer.

-Sen tycker jag att det är en rolig kombination av datorer och människor, både utvecklare och användare. Som testare handlar jobbet oftare om att få människor att förstå varandra än att lösa datarelaterade problem.

 

Friskvård är en viktig del av jobbet

Det bästa med att jobba på Nordic Medtest, enligt Rikard, är att det finns ett högre syfte med arbetet som företaget utför och att det känns bra att få bidra till det. Han påpekar att när man arbetar med något så viktigt går det inte att slarva och för att prestera behöver man ta hand om sin kropp.

-Testning är inget som pågår i datorn, det händer i huvudet. Därför är det viktigt att vara skarp i tanken. Om jag tar en löprunda i samband med lunchrasten så tänker jag mycket bättre på eftermiddagen och under löprundan får jag möjlighet att prioritera arbetsuppgifter och lösa problem. Det är fördelen med friskvård, sen är det väldigt kul också, säger Rikard och ler.

 

Stor erfarenhet av e-hälsa

E-hälsa är en relativt ung bransch och få har arbetat som testare i branschen lika länge som Rikard. Det faller sig naturligt att Rikard får mycket frågor om både test och tjänster, internt och externt. En stor del av hans arbete är supportfrågor från Ineras förvaltningar.

-Om man arbetat som testare i en tjänst under en längre tid har man rört i alla delar och på så vis fått en helhetsbild. Det gör att man har idéer om möjliga orsaker till problem och möjliga lösningar.

En bild på Rikard Edgren
Nyheter
5 april, 2024
Ebba Johansson gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är att designa ett grafiskt...
19 april, 2023
Bröderna Luay och Madian Al Sabbagh gör sitt examensarbete på Nordic Medtest. Uppgiften är...
17 april, 2023
I januari 2023 tog Nordic Medtest över mjukvaruutvecklingen i Svenska informationstjänster för läkemedel (Sil),...